Aquest estiu, teatre per la recuperació de la memòria històrica

ANDER ZURIMENDI (AraBalears, 1er de juliol 2013)

Memòria de Mallorca durà a terme aquest estiu la Setmana de teatre per la recuperació de la memòria històrica a Mallorca. S’hi estrenarà l’obra Diari d’una miliciana , que es representarà del 17 al 23 de juliol a diferents indrets de Mallorca: Calvià, Manacor, Palma, Porreres, Esporles, Inca, Algaida i Son Servera (mirau la programació a la web de Memòria de Mallorca).

Diari d’una miliciana és el relat personal i íntim d’una voluntària de la Creu Roja destinada a Mallorca en l’expedició de Bayo, entre l’agost i el setembre de 1936; devuit dies. Després, silenci. L’obra es demanarà què va passar amb les cinc infermeres catalanes d’aquesta expedició. Escrita per Jaume Miró, la peça serà interpretada per Toni Lluís Reyes, Marta Garolera, Berta Pipó, Carla Díaz, Elena Sánchez i Irene Vicente.

Aquesta obra dóna així continuïtat al teatre per la recuperació de la memòria després de l’estrena de Les llargues nits de Can Salas l’estiu passat.

La mostra de teatre coincidirà amb el Dia internacional de condemna al franquisme (18 de juliol), proclamat l’any 2006 pel Consell d’Europa. “Malauradament, fa tan sols unes setmanes, el Parlament espanyol va rebutjar la proclamació de condemna oficial a l’Estat amb els vots en contra del PP i l’abstenció d’UPyD”, denuncien des de Memòria de Mallorca. I afegeixen: “Però la societat continuarà condemnant el dia que, a cop de fusell, es va instal·lar el feixisme a les nostres comunitats, a més a més de les seves vergonyoses accions”.