60 mallorquins, a la ‘querella argentina’

ANDER ZURIMENDI (AraBalears, 1er de juliol 2013)

La querella argentina també és mallorquina. Una seixantena de familiars de víctimes de la Guerra Civil i del franquisme s’han adherit a la causa per investigar els crims comesos en el període comprès entre 1936 i 1977.

El gruix dels denunciants són mallorquins, malgrat que a Eivissa i a Formentera també s’estan coordinant per vehicular les denúncies individuals i afegir-les a la querella argentina. La coordinació prové de l’entitat Memòria de Mallorca, que lluita per la recuperació de la memòria històrica. La portaveu, Maria Antònia Oliver, explica que la participació dels mallorquins en la querella ha estat tant individual com col·lectiva. Per exemple, els néts del batle republicà Emili Darder (assassinat a Palma l’any 1937) prenen part de la denúncia. Darder fou afusellat una matinada de febrer contra la paret exterior del cementeri de Ciutat.

Així mateix, Memòria de Mallorca s’ha adherit a la querella de manera col·lectiva (talment ho han fet desenes de col·lectius similars arreu de l’Estat espanyol, a més d’entitats culturals, socials, sindicals i fins i tot ajuntaments locals). Oliver explica que la querella “és un format legal més participatiu, en el qual el querellant pot interactuar amb el jutge i demanar-li que faci això o investigui allò”.

El procés legal arrencarà en breu, perquè la jutgessa que investiga el cas, l’argentina María Servini de Cobria, ja ha fet passes importants per fer avançar el procediment. D’aquí a poc començarà a prendre declaració als familiars que ho desitgin. La distància física entre el jutjat argentí i els querellants serà salvada de dues maneres. Per una banda, expliquen des de Memòria de Mallorca, Servini de Cobria iniciarà una ronda de declaracions per videoconferència, entre les quals s’inclouen les d’alguns familiars mallorquins.

I, per l’altra, la jutgessa María Servini de Cobria té previst viatjar a Espanya aquesta tardor (els col·lectius de memòria històrica de tot l’Estat fan comptes que arribi al mes de setembre). Aleshores es trobarà amb els dos advocats que defensen la querella des de la base de Madrid, Ana Mesuti i Carlos Estepoi (a l’Argentina queda un equip de missers format per vuit persones).

Servini de Cobria rebrà els testimonis a l’Ambaixada argentina a Madrid, on els prendrà declaració. A més a més, els col·lectius volen que es traslladi a altres ciutats de l’Estat i que visiti els llocs emblemàtics de la repressió franquista.

Altres casos

La querella argentina forma part de la justícia internacional, com ho va ser en el seu moment la detenció del colpista Augusto Pinochet a Londres durant més de 500 dies i la condemna al repressor argentí Adolfo Scilingo a més de mil anys de presó per part del Tribunal Suprem espanyol.