Inici




Comunicat envers l’acord d’investidura entre el PP i Vox per la derogació de la llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears.

Volem expressar la nostra indignació per la entrega per part del PP a les exigències de Vox en la derogació de la nostra llei autonòmica de memòria democràtica. Ens sembla d’una absoluta covardia entregar aquesta llei que tan ens ha costat aconseguir i que ha estat alabada inclòs pel mateix relator especial de Nacions Unides per la veritat, la justícia, la reparació, les garanties de la no repetició i la memòria, el senyor Fabian Salvioli, posant d’exemple a les Balears per l’aplicació de les polítiques públiques emanades d’aquesta llei, durant la seva visita a Mallorca el passat mes de març.

Unes polítiques públiques que defensen els drets d’aquelles víctimes que mai els han tingut i que han anat especialment encaminades a garantir la no repetició i la reparació de les víctimes. Era d’esperar del grup de Vox, ja que sempre han manifestat estar en contra, però senyores i senyors del partit popular, francament de vosaltres no ens ho esperàvem. La veritat és que heu posat les vostres cadires davant els principis dels DDHH, principis en que es basa precisament la llei de memòria democràtica, afavorint de nou la por i el silenci i la versió oficial del règim franquista.

Tot i a valorar que deis que no tocareu la llei 10/2016 de persones desaparegudes, no entenem que voleu dir amb allò de que voleu evitar dividir els espanyols, algú entendria la derogació de lleis en relació al nazisme i les seves víctimes per “evitar dividir a los alemanes”?.

Derogant aquesta llei us veneu per una butaca, però el més greu de tot és que feu “un canvi de cromos” amb la memòria de víctimes que han patit greus violacions dels drets humans, les ofeneu i ens ofeneu a totes i tots els demòcrates, perquè en realitat és la memòria de tots aquells i aquelles que defensaren la democràcia i patiren per això presó, assassinats, humiliació i marginació, derogant aquesta llei, les voleu sotmetre de nou a l’oblit.

Nosaltres seguirem treballant perquè això no sigui així, lluitarem sempre per aquesta memòria, pels drets de les víctimes, perquè la ciutadania pugui gaudir d’espais nets de monuments i simbologia franquista, perquè el relat de les víctimes del franquisme estigui a l’abast dels alumnes dels instituts.

La memòria no és una qüestió de partits polítics, és una qüestió de drets humans, i en qüestions de drets humans, ni una sola passa enrere.

Finalment, volem manifestar que estarem molt atents i vigilants perquè no es vulnerin lleis ni acords que afectin la memòria democràtica i els drets humans.

Memòria de Mallorca.

Palma, 28 de juny de 2023


COMUNICAT DEL COL·LECTIU RECERCA

Qui té por de la Memòria Democràtica?


Clicau sobre la localitat per conèixer els actes en commemoració del 92è Aniversari de la proclamació de la II República


El Govern demana que Sa Feixina sigui declarat monument contrari a la Memòria Democràtica.

El senador per designació autonòmica, Vicenç Vidal, i el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern varen presentar el passat 16 de setembre les esmenes territorials de les Balears a la nova Llei de Memoria Democràtica que properament iniciarà la seva tramitació al Senat.

Dues esmenes ens criden l’atenció: la primera va dirigida que el monument de Sa Feixina, a Palma, sigui declarat contrari a la memòria democràtica, cosa que permetria la seva demolició; mentres que la segona va en el sentit de protecció, i recuperació,  de l’espai del Fortí d’Illetes que pot acollir en un futur un espai d’interpretació de la memòria democràtica.

En teniu més informació, juntament amb audios al següent enllaç d’Europa Press.

“Nosaltres sabem perfectament que el monument de sa Feixina és un símbol feixista… i l’extrema dreta també ho sap”


Maria antònia Oliver, presidenta de l’Associació Memòria de Mallorca