Inici

COMUNICAT 21 DE NOVEMBRE 2023

COMUNICAT: INCOMPLIMENT D’ACORDS I PROTOCOLS EN POLÍTIQUES DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA PER PART DELS ACTUALS RESPONSABLES DEL GOIB.Comunicat envers la restitució de la creu dels caiguts a Bunyola i/o la instal·lació d’una placa al seu nom.

Davant la notícia sorgida als mitjans de comunicació els darrers dies sobre la restitució de la creu en homenatge als ‘caiguts’ i una placa al seu nom pel consistori de l’Ajuntament de Bunyola, Memòria de Mallorca manifesta:

– Que les possibles actuacions que es derivin d’aquesta decisió, així com qualsevol manifestació pública feta per càrrecs públics, poden vulnerar els drets de les víctimes del franquisme establerts en la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la guerra civil i el franquisme, així com el referent al règim sancionador de la Llei 2/2018, de 13 d’abril de memòria i reconeixements democràtics de les Illes Balears i el referent al règim sancionador establert en la Llei 20/2022, de 19 d’octubre, de Memòria Democràtica de l’Estat espanyol, on s’estableixen les mesures pertinents.
– Que la nostra associació, entre els seus objectius se’n destaca el de vetllar per l’assoliment efectiu establert en processos de justícia transicional de les Nacions Unides: del dret a la Veritat, la Justícia i la Reparació de les víctimes del franquisme, dels seus familiars i de la societat en general, així el de vetllar per l’eliminació de simbologia feixista, i per tal de poder presentar els recursos escaients.
– Que avui ha registrat un escrit a l’Ajuntament de Bunyola amb aquesta argumentació i les següents demandes:
1- Còpia escrita de la proposta de restitució de la creu dels caiguts.
2- Còpia escrita de l’acta municipal on es debat la proposta de restitució i de l’acord.
3- Còpia escrita i documental de qualsevol acció que se’n derivi de la proposta de restitució de la creu i de qualsevol actuació o possible actuació en l’indret on abans estava la creu del caiguts retirada en compliment de la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixements democràtics de les Illes Balears i la Llei 20/2022, de 19 d’octubre, de Memòria Democràtica de l’Estat espanyol, o a qualsevol altre indret.

Finalment, declaram que seguirem treballant i vetllant perquè es compleixin les lleis autonòmiques i estatals de Memòria Democràtica i els seus règims sancionadors i els principis universals dels Drets humans a la veritat, la justícia, la reparació, les garanties de no repetició i la memòria.
Memòria de Mallorca
Palma, 14 de novembre de 2023Comunicat envers l’acord d’investidura entre el PP i Vox per la derogació de la llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears.

Volem expressar la nostra indignació per la entrega per part del PP a les exigències de Vox en la derogació de la nostra llei autonòmica de memòria democràtica. Ens sembla d’una absoluta covardia entregar aquesta llei que tan ens ha costat aconseguir i que ha estat alabada inclòs pel mateix relator especial de Nacions Unides per la veritat, la justícia, la reparació, les garanties de la no repetició i la memòria, el senyor Fabian Salvioli, posant d’exemple a les Balears per l’aplicació de les polítiques públiques emanades d’aquesta llei, durant la seva visita a Mallorca el passat mes de març.

Unes polítiques públiques que defensen els drets d’aquelles víctimes que mai els han tingut i que han anat especialment encaminades a garantir la no repetició i la reparació de les víctimes. Era d’esperar del grup de Vox, ja que sempre han manifestat estar en contra, però senyores i senyors del partit popular, francament de vosaltres no ens ho esperàvem. La veritat és que heu posat les vostres cadires davant els principis dels DDHH, principis en que es basa precisament la llei de memòria democràtica, afavorint de nou la por i el silenci i la versió oficial del règim franquista.

Tot i a valorar que deis que no tocareu la llei 10/2016 de persones desaparegudes, no entenem que voleu dir amb allò de que voleu evitar dividir els espanyols, algú entendria la derogació de lleis en relació al nazisme i les seves víctimes per “evitar dividir a los alemanes”?.

Derogant aquesta llei us veneu per una butaca, però el més greu de tot és que feu “un canvi de cromos” amb la memòria de víctimes que han patit greus violacions dels drets humans, les ofeneu i ens ofeneu a totes i tots els demòcrates, perquè en realitat és la memòria de tots aquells i aquelles que defensaren la democràcia i patiren per això presó, assassinats, humiliació i marginació, derogant aquesta llei, les voleu sotmetre de nou a l’oblit.

Nosaltres seguirem treballant perquè això no sigui així, lluitarem sempre per aquesta memòria, pels drets de les víctimes, perquè la ciutadania pugui gaudir d’espais nets de monuments i simbologia franquista, perquè el relat de les víctimes del franquisme estigui a l’abast dels alumnes dels instituts.

La memòria no és una qüestió de partits polítics, és una qüestió de drets humans, i en qüestions de drets humans, ni una sola passa enrere.

Finalment, volem manifestar que estarem molt atents i vigilants perquè no es vulnerin lleis ni acords que afectin la memòria democràtica i els drets humans.

Memòria de Mallorca.

Palma, 28 de juny de 2023


El Govern demana que Sa Feixina sigui declarat monument contrari a la Memòria Democràtica.

El senador per designació autonòmica, Vicenç Vidal, i el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern varen presentar el passat 16 de setembre les esmenes territorials de les Balears a la nova Llei de Memoria Democràtica que properament iniciarà la seva tramitació al Senat.

Dues esmenes ens criden l’atenció: la primera va dirigida que el monument de Sa Feixina, a Palma, sigui declarat contrari a la memòria democràtica, cosa que permetria la seva demolició; mentres que la segona va en el sentit de protecció, i recuperació,  de l’espai del Fortí d’Illetes que pot acollir en un futur un espai d’interpretació de la memòria democràtica.

En teniu més informació, juntament amb audios al següent enllaç d’Europa Press.

“Nosaltres sabem perfectament que el monument de sa Feixina és un símbol feixista… i l’extrema dreta també ho sap”


Maria antònia Oliver, presidenta de l’Associació Memòria de Mallorca