El monument al creuer Baleares rebrà més atacs

Enric Borràs (Diari de Balears, 4 de febrer 2010)

L’Esquerra Independentista de Mallorca anuncia que hi haurà més accions contra el monòlit de la Feixina. Hi donarà suport, però no se’n fa responsable

“Donarem suport a qualsevol acte de boicot al monument i a qualsevol atac, ja sigui amb pintura, ous o mètodes més contundents”, assegurà ahir el portaveu de l’Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), Marc Garcia. Tot seguit hi afegí que l’EIM no assumiria ni seria responsable de cap dels fets però que hi donarien “suport polític i humà”. La decisió de Cort de reciclar el monòlit d’homenatge al creuer de guerra Baleares per convertir-lo en un monument que recordi els horrors de totes les guerres i dictadures no ha satisfet tothom. Passats dos dies de l’anunci, l’EIM va respondre ahir en una roda de premsa davant de l’element que fou, gairebé, una declaració de guerra. “No quedarem de mans plegades. Ara toca activar-nos i fer caure el monument sigui com sigui”, declarà un altre portaveu de la plataforma, Jaume Calafell.

Presa de pèl



“Cort s’ha posicionat i ho ha fet en favor del feixisme”, digué Calafell, que llegí un manifest en què es deia que sentien “ràbia i vergonya” per la decisió de l’equip de govern de “mantenir el monòlit feixista”. L’EIM creu que no esbucar el monument és una “presa de pèl cap als familiars i les víctimes” del franquisme. Garcia digué que molts ciutadans s’oposaven que l’obelisc continuàs dempeus i hi actuarien en contra. “Com en les èpoques més fosques del franquisme, l’Administració Pública haurà de dedicar recursos i doblers a defensar-lo”, afirmà. A més, assegurà que aviat hi hauria patrulles de la Policia vigilant-lo. “Només Delgado havia aconseguit una cosa similar”, afirmà Marc Garcia amb referència a la bandera espanyola que el batle de Calvià instal·là a l’entrada de la població.

Hores més tard, la batlessa Aina Calvo ho negà. 

”La gent té dret a manifestar-se”, digué. Així mateix, afirmà que “en principi” no tenien pensat vigilar l’element per si de cas algú l’atacava. Ara bé, tot i aquestes declaracions, tres furgonetes i un cotxe de la Policia Local i tres vehicles de la Policia Nacional vigilaren de lluny els cinc activistes que feren la roda de premsa fins que se n’anaren. La roda de premsa es féu davant del monument, al parc de la Feixina. Mentre els portaveus parlaren, darrere seu, quatre operaris treballaven dalt de la bastida. Les tasques per “contextualitzar” l’obelisc continuen. D’entrada, han de llevar l’escut i les lletres en relleu de la cara principal i, després, instal·laran la placa que pretén convertir el monòlit en un “símbol de la voluntat democràtica de no oblidar mai els horrors de les guerres i les dictadures”.



L’EIM aplega col·lectius independentistes com Maulets, Gent Activa, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i Endavant. Malgrat que és una plataforma força nova -es presentà tot just a final d’any-, a la protesta del 30 de desembre demostrà que tenia capacitat de convocatòria. Darrere la seva pancarta fou on s’aplegaren més manifestants.