COMUNICAT DE MEMÒRIA DE MALLORCA

La decisió de mantenir el monument de Sa Feixina i el silenci de Cort és un menyspreu més a les víctimes de la guerra civil i de la dictadura franquista. Amb aquesta decisió es perpetua el sentit primigeni del monument: honorar al feixisme i recordar a les víctimes la victòria del feixisme sobre la democràcia.

Qualsevol ciutadà  de les Illes Balears es mereix una resposta de les seves institucions. 

Totes aquelles persones que varen patir presó, assassinats, violacions i misèria eren demòcrates militants, com tots els representants polítics actuals, i la seva memòria es mereix una resposta clara, encara que sigui negativa. 

Totes les famílies dels desapareguts tenen dret, i hauria de ser una obligació, a ser tractats en igualtat de condicions per la justícia espanyola i a rebre una contestació quan fan una petició. 

Les lleis estatals com ara la de la Memòria Històrica és d’obligat compliment per part de qualsevol administració pública, i no són tan sols texts legals sotmesos a l’interpretació personal dels responsables polítics.

Es impensable en democràcia que un partit llargament repressaliat pel feixisme contextutalitzi el monument de Sa Feixina I, de facte, al règim assassí que l’erigí. De cap de les maneres en democràcia una administració municipal pot defenssar els monuments dels assassins de la democràcia.  De cap de les maneres en democràcia es pot contextualitzar i banalitzar el feixisme.

PER TOT AIXÒ, 

MEMÒRIA DE MALLORCA DENUNCIA PÚBLICAMENT LA SITUACIÓ D’INDEFENSIÓ QUE PATEIXEN LES VÍCTIMES DEL FRANQUISME I LES SEVES FAMÍLIES 

MEMÒRIA DE MALLORCA DENUNCIA PÚBLICAMENT I ENÈRGICAMENT EL SILENCI INCOMPRENSIBLE DE L’AJUNTAMENT DE PALMA. 

MEMÒRIA DE MALLORCA AFIRMA PÚBLICAMENT I ENÈRGICAMENT EL SEU COMPROMÍS AMB LES VÍCTIMES DEL FRANQUISME I LES SEVES FAMÍLIES, I MANIFESTA QUE NO RENUNCIARÀ A LA CONSECUCIÓ DAVANT LA LLEI DELS OBJECTIUS D’IGUALTAT, VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ

ENS SENTIM IGNORATS I MENYSPREATS PER PART DE L’AJUNTAMENT DE PALMA, REPRESENTANT DE TOTS ELS CIUTADANS DE LA CAPITAL:

1.      LA BATLESSA NO HA VOLGUT REUNIR-SE AMB LA PRESIDENTA DE MEMÒRIA DE MALLORCA.

2.      NO HAN CONTESTAT CAP DE LES NOSTRES SOL·LICITUDS.

3.      A PRINCIPIS D’OCTUBRE, LA REGIDORA D’IGUALTAT ES VA REUNIR AMB LA PRESIDENTA I EL VICEPRESIDENT DE MEMÒRIA DE MALLORCA, QUE LI VAREN EXPOSAR TOTES LES DEMANDES, I ES VA COMPROMETRE A CONTESTAR-LES EN UN TERMINI DE 15 DIES,  ENCARA ESTEM ESPERANT.

4.      NI LA NOSTRA ASSOCIACIÓ NI ELS SEUS ASSOCIATS, NI CAP CIUTADÀ ES MEREIX ASSABENTAR-SE D’UN TEMA TAN IMPORTANT COM LA DECISIÓ SOBRE EL MONÒLIT DE SA FEIXINA A TRAVÉS DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ.

AIXÍ, 

1. EXIGIM DE L’AJUNTAMENT DE PALMA LA DEMOLICIÓ IMMEDIATA DEL MONÒLIT DEDICAT AL CREUER FEIXISTA “BALEARES”.

2. EXIGIM DE L’AJUNTAMENT DE PALMA LA NETEJA ABSOLUTA DELS NOMS DELS CARRERS QUE ENCARA HONOREN ELS FALANGISTES I, EN ALGUN CAS, NAZIS MILITANTS.

3. EXIGIM DE L’AJUNTAMENT DE PALMA, LA DIGNIFICACIÓ DE LA FOSSA COMUNA DEL CEMENTERI DE PALMA I LA CONSTRUCCIÓ DEL PROJECTE MEMORIALÍSTIC DEDICAT A RECORDAR A LES VÍCTIMES DE LA REPRESSIÓ FEIXISTA, ENTERRADES DE MANERA INDIGNA E IL·LEGAL AL CEMENTERI DE LA CAPITAL BALEAR. 

Mentre totes aquestes demandes no siguin contestades, Memòria de Mallorca organitzarà mobilitzacions i tot tipus d’accions legals i legitimes encaminades a fer efectives aquestes reclamacions i a explicar a la societat illenca aquesta realitat injusta. A més, Memòria de Mallorca manifesta que a partir d’ara no continuarà formant part de la Comissió de Toponímia de l’Ajuntament de Palma.  Participarà en tots aquells actes  en els qual sens convidi, però durant els mateixos es farà pública aquesta denúncia, sigui quina sigui la institució que ens convidi a participar.

Memòria de Mallorca

Palma a 1 Febrer 2010