Cort revisarà el nom dels darrers carrers franquistes. La comissió de toponímia estudiarà i decidirà a partir d’octubre la substitució dels llinatges de la dictadura a les vies de Palma

Laura Morral (Diari de Balears, 21 de juliol 2009)

La comissió de toponímia formada per la regidoria de Cultura de Cort, la UIB, les dues federacions de veïns de Palma i Memòria Històrica de les Illes engegarà el nou procés de canvi de noms franquistes als carrers a partir de l’octubre. Serà en aquestes dates quan es decidirà si s’ha d’aplicar la Llei de la memòria històrica, entre d’altres, al carrer “José Alemany Vich”, les plaques i les parts del qual aparegueren amb pintades al començament d’aquesta setmana.

Fonts municipals asseguraren que, si existeix la petició de la comissió de toponímia, se substituiran els noms i, de fet, la sol·licitud ja ha estat realitzada des de l’Associació per a la memòria històrica. La seva presidenta, Maria Antònia Oliver, manifestà que Cort va preveure canviar el nom de 68 carrers de l’Eixample posteriors al decret del 1942 i recriminà que aquesta democratització de les vies no afectàs “el carrer de José Alemany Vich”, que també va ser posterior. Oliver lamenta la lentitud amb què estan eliminant aquests signes del règim.

El batle franquista de l’època, Jorge Dezcállar Montis -el mateix que erigí l’obelisc dels Jinetes de Alcalá- fou qui dedicà aquesta via a Alemany, capità d’artilleria de l’exèrcit franquista en la Guerra Civil i comandant de la 250 divisió d’infanteria de la Wehrmacht, coneguda com la “división azul” a la II Guerra Mundial. Alemany morí al front d’Stalingrad el 19 de juliol del 1943. Aquell mateix any, el batle Dezcállar posà el seu nom al carrer, per morir en acció de guerra.