Montuïri, 4 de novembre. Memorial als republicans

(Intervenció de Maria Antònia Oliver, presidenta de l’Associació Memòria de Mallorca, a l’acte d’inauguració a la restauració de la placa als montuïrers i campaners assassinats pels feixistes)

Montuïri, 4 novembre 2012

Com a representant d’una entitat que treballa en primer lloc pels drets de les víctimes, vull exposar algunes de les seves demandes,  aprofitant que dos dels grups polítics que conformen l’oposició de l’Ajuntament de Montuïri són aquí presents.  Són propostes que formen part de la normalització democràtica de pobles que, com el nostre, han patit greus violacions contra els drets humans amb règims dictatorials, en el nostre cas la llarga, repressiva i violenta dictadura franquista. Les institucions públiques democràtiques tenen el deure d’impulsar vertaderes polítiques de memòria històrica, protegint i respectant els drets de les víctimes, ajudant-les amb la recerca de la veritat, la justícia i la reparació que les pertoquen.

És cert que no podem canviar el que va passar, però si podem recuperar la història de la repressió del nostre poble com advertència del que mai més ha de tornar passar, i podem ajudar als familiars de les víctimes, que també són víctimes, donant sentit a les vides i al sacrifici dels seus éssers estimats.

Es per tot això que vos demanam que faceu les passes pertinents per presentar a un Ple de l’Ajuntament els següents punts:

1-  El nomenament institucional de fill il·lustre de Montuïri al batle republicà, Joan Mas Verd, i la col·locació del seu retrat a la casa consistorial, com tenen els altres batles democràtics del poble. Un home que treballà intensament pel seu poble, que va inaugurar les escoles i el cementiri on avui l’honoram, que fou assassinat precisament per la seva significació política, pel seu compromís amb el poble de Montuïri i pels seus principis i valors democràtics, es mereix aquest reconeixement institucional.

2- La creació d’una comissió per a l’organització,  durant un cap de setmana  a  l’any, d’actes i conferències envers la memòria històrica i l’homenatge a les víctimes republicanes del franquisme en el cementiri de Montuïri, nosaltres proposam que es commemori cada any el primer cap de setmana de novembre.

3- La conservació i protecció del Memorial, com a part que és del patrimoni del poble.

4- L’autorització i col·laboració de l’Ajuntament per a la realització d’unes cales de prospecció arqueològica en el cementiri municipal, per confirmar l’existència de la fossa franquista que conté les restes de les víctimes republicanes de Campos, i així poder determinar la viabilitat de l’exhumació per, segons els resultants, procedir-hi.

Aquestes propostes no suposen despeses econòmiques, sols la voluntat per desenvolupar-les. Són punts amb els que qualsevol persona amb un mínim d’humanitat hi ha de ser d’acord. Estam segurs que podem comptar amb la vostra ajuda i oferim el nostre suport i col·laboració per dur-les endavant amb professionals experts de la nostra Associació, que treballen en diferents camps i hàbits que afecten al moviment memorialista.

Agraïments

Gràcies a totes aquelles persones, partits polítics i entitats que iniciaren, ja  l’any 1977, el procés de recuperació de la memòria amb la inauguració de la placa que des de llavors recorda als republicans. Va ser Montuïri un dels primers municipis mallorquins que ho va fer. I ara,  amb la seva restauració, vull agrair també el treball solidari i voluntari de totes aquelles persones que l’han feta possible:

Als arquitectes Tomàs Bosch, Jaume Mayol i Pep Quetglas per a la realització i direcció del projecte.

A Josep Serra, picapedrer jubilat, que altruistament ha fet la feina i li ha dedicat molt d’esforç.

En Biel Huguet, que generosament ha donat les rajoles i la feina.

A l’enrajolador, en Joan, que s’ha esforçat molt per acabar-ho a temps.

En la recerca històrica:

A Tomeu Garí, historiador i secretari de la Associació Memòria de Mallorca, pel seu acurat estudi de la fossa del cementiri de Montuïri, que forma part del mapa de fosses de la repressió franquista a Mallorca que va encarregar el Govern Balear a l’Associació Memòria de Mallorca.

A l’historiador de Montuïri, Guillem Mas, per la seva recerca envers les víctimes republicanes de Montuïri i per la seva implicació per a l’organització del projecte que avui presentam.

Vull agrair també al PSM de Montuïri, a l’Agrupació Socialista de Montuïri i a l’OCB de Montuïri la seva inestimable col·laboració , així com també, als veïns i veïnes del poble que durant l’obra s’han acostat per a reconèixer i agrair el projecte.

Finalment,  als familiars de les víctimes que amb molta il·lusió i des del primer moment hi han participat activament. Ells i elles són els autors dels noms escrits a les rajoles. Però sobretot, els vull agrair la seva lluita en el camí de la memòria, camí que en moltes ocasions, en massa ocasions, han recorregut totes soles. La seva ferme voluntat de seguir venint a la placa a deixar flors als seus familiars assassinats, en silenci i soledat,  ha donat com a fruit la necessitat urgent de la rehabilitació del Memorial i de posar els noms de les víctimes  per a recuperar-les socialment. I gracies també a Pep Quetglas i Magdalena Jaume, membres de MdM, per acompanyar-les i escoltar-les. Les víctimes i les seves famílies són la nostra força i la nostra resistència, representen per a nosaltres la necessitat que apuntava el mestre Pere Capellà, al seu poema ‘Així tornen els vençuts’ : coratge per resistir i resistència per cobrar coratge.

I amb coratge i resistència, avui, des de Montuïri, retem homenatge a:

Onofre Arbona Jordà, Masseno

Antoni Balaguer Bunyola, Balaguer

Joan Beltran Martorell, Canai

Miquel Garcias Miralles, Baco

Guillem Garcias Sastre, Mosson

Jaume Gomila Garau, Moliner

Miquel Martorell Fiol, Terric

Joan Mas Verd, Collet

Bartomeu Mayol Mayol, Piadós

Joan Mesquida Provins, Caragol

Gaspar Mesquida Serra, Serra

Josep Miralles Garau, Malherba

Joan Morell Fonseca, Espardenyeret

Rafel Pocoví Gomila, Andreu

Bernat Ribas Gomila, Borralló

Rafel Ribas Miralles, Rua

Joan Rigo Ferrer, Rigo

Josep Serra JuanVedell

I als campaners:

Bartomeu Ballester Roig, Catoi

Miquel Mascaró Ballester, Estel

Jaume Puig Puigserver, Retat

Joan Vidal Sansó, Apagafocs

Aquest Memorial és un petit tresor, un cofre on hi ha depositada la memòria dels homes que avui honoram. Nosaltres seguirem reclamant la justícia que els pertoca i la lluita contra la impunitat del franquisme. Tenim tot el temps del mon per fer-ho. Cada dia s’obren noves causes i iniciatives judicials, hi som els fills, filles, nets, netes, renets, renetes, cada dia hi ha més companyes i companys compromesos… Resistirem a l’oblit i, talment com ens ensenyaren ells i elles, seguirem en la lluita amb la ferma convicció de que treballam per una causa justa.

Visca la JUSTÍCIA!

Visca la LLIBERTAT!