Can Mir, ofensa a un símbol. La desaparició de la placa que evoca la repressió durant la guerra ha d’indignar tots els demòcrates de Mallorca

Editorial (Diari de Balears, 6 de novembre 2011)

L’arrabassament i la desaparició de la placa que evoca la repressió que patiren centenars de mallorquins a l’antic magatzem de Can Mir, convertit en presó pel bàndol franquista a partir del 1936, constitueix una ofensa a la memòria democràtica dels balears i la constatació que els vells odis continuen vigents entre petites minories que no accepten la definitiva victòria del règim de llibertats.

Si, en comptes de passar a Palma, aquest atemptat s’hagués produït a qualsevol altre país europeu, l’escàndol hauria estat majúscul. Es parlaria de vergonyós acte de l’extrema dreta i es faria una crida a les autoritats perquè es depurin responsabilitats. 



Cal dir que la placa, molt discreta i fins i tot poc visible a la façana de l’actual cinema Augusta, no es pot dir que fos, ni de lluny, una provocació. Tot el contrari. Era el mínim que es podia pel record de tants i tants defensors de la República que foren tancats allà i, en molts de casos, afusellats.

Cal que la placa sigui reposada tan aviat com sigui possible pels governants de Cort.