Antoni Pol (Diari de Balears, 7 desembre 2009)
Un centenar llarg de veïns d’Alaró reté ahir un tendre però també reivindicatiu homenatge a les vint persones represaliades -assassinades- pel franquisme al municipi.
L’homenatge es dugué a terme al cementeri, just damunt l’ossera on estan dipositades les restes del batle republicà de Mancor i del seu fill de 16 anys, morts a la carretera de Tofla (que uneix Alaró amb Lloseta) durant la guerra.
L’acte constà de dues parts: els parlaments, de to reivindicatiu, i l’ofrena floral.
El primer a prendre la paraula va ser Marçal Isern, portaveu del col·lectiu Alaró per a la Recuperació de la Memòria Històrica, qui recordà que molts parents dels represaliats “encara no saben on són enterrats els seus familiars”.
També hi intervingué un nét del represaliat Miquel Fiol i el murcià Floren Dimas, qui retragué al Govern la poca valentia mostrada en la redacció i aplicació de la Llei de memòria històrica.
L’esdeveniment acabà amb una ofrena floral davant la placa que fa cinc anys s’instal·là al cementeri i que recorda els noms de les vint persones assassinades.
Foto: B. Noguera, Diario de Mallorca
B. NOGUERA(Diario de Mallorca, 7 de desembre 2009)
Alaró celebró ayer el homenaje a los alaroners asesinados tras el golpe de estado franquista de 1936.
Este acto se desarrolla cada año en el cementerio durante el primer fin de semana de diciembre en recuerdo del alcalde socialista Pere Rosselló, que murió fusilado el 4 de diciembre de 1936.
En 2005 el colectivo Alaró per la memòria històrica instaló una placa con el nombre de las víctimas locales.
El homenaje se inició a las 12,30 horas con la asistencia de más de cien personas y la presentación del investigador local Marçal Isern, que quiso hacer una mención especial a las personas represaliadas fallecidas estos últimos meses, como Catalina Rosselló Xamena.
Isern calificó el acto como “una reunión para recordar a los que padecieron el fascismo por haberse atrevido a soñar una sociedad más justa, culta y libre”.
A continuación intervino Miquel Fiol, nieto de una de las víctimas, y cerró Floren Dimas, investigador murciano e impulsor de la primera asociación de memoria histórica de España.
Finalmente, comenzó la ofrenda floral ante la placa con el acompañamiento musical de la soprano Fanny Marí, con Antònia Coll al piano.