Democràcia franquista?

Bartomeu Mestre i Sureda “Balutxo” (Diari de Balears, 7 desembre 2009)

M’escandalitza la visió de símbols feixistes que delaten dèficit democràtic. M’ofèn la resistència contumaç de l’ajuntament de Palma a estimbar un monument que fa més mal que en Franco a cavall i recorda un vaixell de guerra que disparà contra població civil. Però encara m’escandalitza i m’ofèn molt més que les institucions enalteixin còmplices dels assassins.

Això va fer el Consell Insular de Mallorca en retre un triple homenatge a Maria Antònia Salvà (Palma, 1869), Llorenç Riber (Campanet, 1882) i Joan Estelrich (Felanitx, 1896), amb motiu del 50è aniversari de les seves morts. Amb la llei de Memòria Històrica a la mà, però sobretot amb dos dits d’ètica, no s’ho mereixien. Les tres beates biografies els exclouen de tota lloa i, mai de mais, un ens democràtic que emana del poble havia d’escarnir els honors que el franquisme ja els havia brindat en vida.

 Maria Antònia Salvà, com el seu germà Antoni, afiliat a Falange, va fer pinya amb els revoltats. Ho va fer evident al pròleg de Poesías del seu nebot militar Luis Ripoll López, segons ella “feliz de dar la vida por su Patria con la cruz al pecho desde el Movimiento Nacional”. Són més populars els versets dedicats a Franco: “Farineta bruna, / oli sense sal. / Visca el General / de l’Espanya una!”. Abans, Salvà havia aconsellat la seva íntima amiga Maria Verger, bibliotecària a Terrassa, a favor de la “higienización de la biblioteca para restaurar la moral católica española”. El febrer de 1958, un mes després de morir, Salvà va ser declarada filla il·lustre de Palma i l’any 1960, per segona vegada (ho era des de 1918), de Llucmajor. El batle d’aquell acord, Andrés Martín Burguera, m’explicà que va passar ànsia que no sortís una bola negra contra la designació, perquè “hi podia haver qualque ‘concejal’ que ja no fos franquista” (sic).

Llorenç Riber, que el maig de 1936 negà a Miquel Ferrà la firma a la “Resposta al Missatge als Mallorquins”, col·laborà a Aquí estamos de Falange Española i Acción Española. Però, sobretot, es va distingir per dirigir la depuració de biblioteques, impulsant la cremadissa de llibres i elaborant llistes negres. Dia 10 de març de 1953, el ministre espanyol d'”Educación Nacional” li lliurà la Gran Cruz de Alfonso X el Sabio amb un discurs eloqüent: “Así como se dice que la voz del pueblo es la voz de Dios, he traído la alta distinción con que el Caudillo ha querido premiar los altos merecimientos del ilustre académico Lorenzo Riber, soldado ejemplar en tierras de España”. Practicant de la doble moral, l’època que residí a Barcelona eren comentades les visites a prostíbuls i és coneguda la que va fer amb Camilo José Cela. L’any 1927, Riber havia disputat a Antoni Maria Alcover la vacant de la Reial Acadèmia Espanyola i la va guanyar gràcies al suport que li brindà Gabriel Alomar, el qual, segons el seu fill Víctor, se’n penediria vivament des de l’exili al Caire en constatar que “el franquisme de Riber ha fet bo el fonamentalisme d’Alcover” (sic).

Joan Estelrich, defensor dels drets dels pobles sense estat a la Societat de Nacions a Ginebra durant la República, va mudar radicalment de cantet. Seguidor fidel de Cambó, des de París brindà suport als revoltats. Va promoure un manifest d’adhesió a Franco d’intel·lectuals feixistes i nazis, va publicar La persécution religieuse en Espagne i va fundar la revista Franco-espanyola (mai millor dit) Occident. El gener de 1939 celebrà la caiguda de Barcelona (“alliberada”, segons ell). Membre actiu del SIFNE (el servei d’intel·ligència franquista) va ser confident de la GESTAPO delatant informació dels refugiats republicans. Antoni Maria Sbert va ser a temps de fugir a Mèxic, però Lluís Companys, la bèstia negra de Cambó, va ser detingut, extradit i afusellat. Franco recompensà Estelrich i el va fer delegat d’Espanya a la UNESCO.

El CIM revalidà els honors que Franco dispensà els tres escriptors. Justificar-ho en atenció a la seva obra és una befa, perquè la seva obra també va ser la connivència activa amb el feixisme i la repressió. Ells varen rebre els honors; les víctimes, els horrors.

El mal és que enaltir franquistes crea models a imitar i ens fa recular com els crancs. Els organitzadors arrossegaren a l’homenatge un nodrit grup de poetastres (incultes uns, ignorants uns altres, col·laboracionistes tots), incapaços de destriar que els feren fer el paper de José María Pemán quan, convidat per Riber, visità Mallorca per glossar beatum feixista. Cal parlar clar si no volem beneir les infàmies. Com així les institucions democràtiques fan homenatges a franquistes mentre escupen damunt de la memòria dels morts? Maties Garcies Salvà, des del Consell Insular de Mallorca, va presentar la triple ignomínia i, quan Manacor ja ha retirat els dos monòlits feixistes del seu port, Aina Calvo, Eberhard Grosske i Nanda Ramon protegeixen el de Sa Feixina. Què s’han de fer perdonar? Dir-se d’esquerres? Si algú ho pot explicar que ho faci a poc a poc, perquè no s’entén tan actiu nacionalcatolicisme ni, tampoc, el silenci còmplice i covard dels seus correligionaris, intel·lectuals domesticats i poetes cortesans. Amb genteta així no arribarem a ser mai postfranquistes del tot… i ja passa bé d’hora!