SANT LLORENÇ REP EL TREN DE LA MEMÒRIA. Joan Lacomba ha creat per a l’estació del municipi una obra de gran format per homenatjar les víctimes de la Guerra Civil

Núria Martí (Diari de Balears, 14 d’agost 2009)

Tot i que per l’estació de tren de Sant Llorenç encara no hi circula cap locomotora, sí que hi arribarà avui vespre un comboi carregat de poesia, art i, sobretot, memòria. Joan Lacomba (Palma, 1934) ha estat l’encarregat de crear una escultura de gran format en homenatge a les víctimes de la Guerra Civil espanyola, un nou element del paisatge urbà llorencí i que s’inaugurarà avui a les nou del vespre, coincidint amb les festes del municipi, que entren així en la recta final.

“És una escultura que jo tenia moltes ganes de fer. El tema m’interessa moltíssim i és per això que l’he cedida gratuïtament al poble de Sant Llorenç”, afirmà ahir l’artista, que ja havia tractat de la memòria històrica l’any 2007 en una instal·lació al claustre de Sant Domingo d’Inca. 



La peça de Lacomba és formada per set elements de formigó amb una altària d’entre cinc i set metres i col·locats “a un cert ritme -explica l’autor- per recordar la manca de ritme vital que tota aquella gent perdé per culpa d’una guerra que no era desitjada per ningú però que algú va moure”.

L’estructura té una aparença semblant a la que l’artista creà al parc de Selva l’any 2008. “Aquesta, però, és molt més esvelta, molt més estirada, per tal d’enaltir totes les víctimes a qui va dedicada”. També té relació “amb la sèrie de pintures Ritmes, en la qual hi havia moltes corbes i contracorbes; la diferència és que aquí les corbes són de formigó”, afegeix.

L’escultura està ubicada a l’exterior de l’estació nova, de manera que és visible des del poble i també podrà ser contemplada des de l’interior del tren pels passatgers que hi viatgin, un fet que és molt valorat per l’autor.





La creació de Lacomba, de moment, encara no té nom. A l’artista li manca una gestió per poder-hi posar el títol definitiu. “La peça està envoltada d’uns versos de Jean Serra pertanyents al poema La memòria dels morts. Aquest nom m’agrada molt per a l’escultura i avui vespre li vull demanar permís públicament per tal de poder-lo emprar”, explica l’artista. El poeta eivissenc, que ha vingut a Mallorca per a l’ocasió, participarà també en el recital poètic que s’ha preparat i que ha estat organitzat pel col·lectiu Cal i Cant.

El tren de la memòria arribarà a l’estació de Sant Llorenç a les nou del vespre.