ELS SÍMBOLS DE LA “VERGONYA”. Memòria de Mallorca aprofitarà el proper 18 de juliol, Dia europeu de la condemna al franquisme, per fer una ruta per alguns monuments feixistes que encara perviuen a la ciutat de Palma

LAURA MORRAL (Diari de Balears, 11de juliol 2009)

Mentre uns descansen honorats amb gegantins monòlits, milers de cadàvers de republicans es troben en fosses comunes, on foren tirats els cossos quan es buidaren els hoyos, sense cap tipus d’avís públic i sense posar-ho en coneixement dels familiars. Ara, “l’exhumació d’aquests cadàvers és inviable”.

Recordar aquesta injustícia, aquest deure històric amb les víctimes del franquisme és el motiu pel qual l’Associació Memòria de Mallorca, aprofitant el Dia europeu de la condemna del franquisme, el 18 de juliol, ha preparat una ruta per la simbologia “feixista” amb tota una sèrie d’actes i la lectura d’un manifest. A banda, també, ha elaborat un llistat amb els monuments i símbols “més descarats” del règim franquista que encara perduren per la ciutat de Palma.

Amb aquest llistat, l’Associació vol reiterar la seva denúncia contra el fet que a dia d’avui encara s’alcin símbols que enalteixen la repressió dels republicans durant la Guerra Civil i la dictadura posterior. La llista -que només fa referència a la toponímia i als monuments més coneguts- relaciona fins a onze carrers de Palma amb noms d’aviadors, militars i polítics falangistes. Així mateix inclou els monuments més visibles, com el creuer Baleares de la plaça de la Feixina i el monòlit de l’Àguila situat al cementeri municipal de Palma en honor dels italians caiguts durant la Guerra Civil.

El portaveu de l’Associació, Marçal Isern, comenta que en aquest acte es donarà veu a testimonis supervivents de la ‘Carretera de la Muerte’. Es tracta d’una de les massacres perpetrades pel règim més oblidades: la de la població civil de Màlaga mentre es desplaçava cap a Almeria per fugir dels militars. En l’actualitat, la documentació que s’ha mantingut amagada en diversos arxius i les veus dels testimonis han tret a la llum una de les pàgines més terribles de la història dels repressors.

La ruta de la memòria començarà a la plaça de la Porta de Santa Catalina. Allà, membres de l’Associació explicaran la història de l’obelisc dels Jinetes de Alcalá, erigit el 1941 en honor d’un grup de colpistes de 1936. Aquest obelisc s’hi ha conservat fins fa només una setmana, quan l’Ajuntament de Palma finalment decidí llevar-lo d’enmig després de moltes pressions veïnals i de la mateixa Associació. Posteriorment, la comitiva de la ruta per la memòria es dirigirà a la plaça de la Feixina, on s’erigeix el monument del Crucero Baleares. Aquest monument va ser inaugurat pel general Franco dia 16 de maig de 1947, amb la benedicció del bisbe de Mallorca. Va ser construït per subscripció popular mitjançant el diari La Última Hora. És aquí on es llegirà el manifest de manera conjunta amb el col·lectiu Unió Cívica per la República.