Manifest 14 d’abril 2023

El 14 d’abril commemorem l’aniversari de la proclamació de la Segona República, enguany fa 92 anys. Un sistema de govern que va suposar un procés d’avenços i transformacions polítiques, econòmiques i socials innovadores i que va assolir més justícia social, drets i llibertats civils.

També és una magnífica ocasió per retre homenatge a totes les víctimes del feixisme, a totes aquelles persones que van defensar la democràcia davant del cop d’Estat feixista del 1936 i a les que van lluitar per les llibertats democràtiques durant els 40 anys de la dictadura franquista.

És també un dia on volem manifestar la nostra condemna per la manca de justícia transicional envers les víctimes i també envers el gravíssim delicte comès contra la forma de govern de la República que mai ha estat jutjat.

Per això, avui volem manifestar:

Que, nosaltres no oblidam que aquella República fou enderrocada per la força de les armes i no a les urnes i que segueix fora del marc legal.

Que, nosaltres no oblidam a les més de 450.000 persones assassinades i/o desaparegudes, els milers de detencions il·legals, tortures, violacions, treballs forçats, espoli de bens, alteració d’identitat, robatori d’infants i demès delictes tipificats jurídicament com a crims contra la Humanitat.

Que, nosaltres no oblidam que les víctimes, avui, segueixen fora de l’empara de la llei, a conseqüència dels pactes d’impunitat de la mal anomenada Transició.

Alhora, observam amb molta preocupació com, avui, sorgeixen de nou guerres, crims i refugiats. Com s’estenen discursos d’odi de l’extrema dreta, fins ara a l’ombra però latent. Aquesta extrema dreta que espera pacientment les conseqüències de les crisis econòmiques per sembrar desconfiança, por i odi. Disfressada de demòcrata, sense complexos i amb discursos carregats d’odi que cerquen fragmentar la societat, amb el suport dels poders polítics, judicials, econòmics i mediàtics.

També per això, nosaltres no oblidam i deim NO al feixisme i NO a les guerres i ens solidaritzam amb totes les víctimes que les pateixen.

Per finalitzar, un prec:

Apliquem el millor antídot contra el feixisme i contra les guerres, apliquem Memòria.

No ho oblideu mai!

VISCA LA REPÚBLICA!, VISCA LA JUSTÍCIA I VISCA LA LLIBERTAT!

Associació Memòria de Mallorca

Abril, 2023.