LLUC GARCÍA (Diari de Balears, 26 agost 2010)
L’Ajuntament, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics, publica un llibret que explica les biografies d’aquests sis polítics i enceta així una col·lecció dedicada a la història local.
Sóller ha volgut restituir el nom i reconèixer la tasca al capdavant del municipi de les sis persones que durant la Segona República ocuparen la cadira de la batlia i que, per aquest motiu, caigueren posteriorment en l’oblit de molts dels conciutadans. Després d’haver realitzat, el mes d’octubre passat, un homenatge a tots els batles de la ciutat elegits durant els períodes democràtics del segles XX i XXI -entre els quals també hi eren els que dirigiren el Consistori entre els anys 1931 i 1936-, ara la Sala ha donat forma de llibre als resums de la vida d’aquests edils amb la publicació del llibret Biografies dels batles republicans de Sóller, compilats per l’historiador i arxiver municipal, Antoni Quetglas Cifre.
Així, els resums biogràfics de Llorenç Roses Bermejo (1895-1936), Antoni Mayol Simonet (1862-1932), Bonaventura Mayol Puig (1879-1939), Miquel Arbona Colom (1887-1962) Miquel Colom Mayol (1867-1947) i Josep Serra Pastor (1898-1962) són ara a disposició de tots els sollerics, que poden conèixer quines van ser les seves principals actuacions polítiques i de gestió municipal i, a més, com van ser tractats per la dictadura franquista.
Va ser en el marc de les festes de Sant Bartomeu quan es presentà a l’ajuntament aquest recull en un senzill acte en què foren presents molts familiars dels batles finats.
Durant la presentació, el batle, Josep Ll. Colom, destacà davant els familiars que “la feina d’un batle al capdavant d’un Consistori és una tasca sempre difícil i això encara fa més greu el fet que aquests homes haguessin caigut en l’oblit dels seus conciutadans a causa de les seves idees polítiques”. Colom assegurà davant els familiars que, “abans que acabi aquesta legislatura, intentarem per segona vegada dur a aprovació l’aplicació al municipi de la Llei de memòria històrica”. Cal recordar que l’any passat no es va arribar a dur a ple per manca de consens dins el pacte (s’hi oposaven alguns membres d’Unió Mallorquina).
Per la seva banda, l’autor del recull històric, Antoni Quetglas, manifestà satisfacció per la publicació de la seva feina, que havia preparat inicialment com a document intern per a l’esmentat homenatge. El regidor de Cultura, Guillem Bernat, anuncià que aquesta publicació serà “la primera d’una col·lecció de retalls d’història que intentarà recuperar per a la memòria local persones i fets”.