El cap de setmana passat, durant els dies 11, 12 i 13 de novembre, diverses associacions de Recuperació de la Memòria Històrica, entre elles Memòria de Mallorca, ens hem reunit a Saragossa per a analitzar l’estat de la qüestió i les seves perspectives de cara al futur proper
És precís no oblidar que estem parlant de desenes de milers de casos de desaparicions forçades, de nens robats i molts altres temes de Drets humans que, a dia d’avui, segueixen sense resoldre’s.
Entre les conclusions fonamentals a les quals hem arribat, hi ha la necessitat que els partits polítics facin honor a la seva condició democràtica i als convenis internacionals signats en matèria de drets humans i assumeixin en els seus programes electorals qüestions tan elementals com:
· La condemna al cop militar de 1936 i al franquisme, en seu parlamentària i per votació unànime de tots els partits democràtics.
· La denúncia de la llei d’amnistia, per ser prèvia i contrària a la Constitució i per tindre al punt 2ºE una autèntica llei de punt final, exonerant de possibles responsabilitats als funcionaris que poguessin haver comès delites en el compliment de les seves funcions. En el mateix sentit, s’ha d’indicar que persones que mai no han estat jutjades, com és el cas, difícilment podran ser amnistiades.
· La necessitat de la creació d’una vertadera Oficina d’Ajuda a les Víctimes del Franquisme. Les seves funcions haurien de ser les mateixes que l’organisme actual dedicat a les víctimes del terrorisme.
· La creació d’una Fiscalia especial que es fes càrrec dels casos de delictes continuats com les desaparicions forçades, els nens robats i de tots els que tenen a veure amb l’exaltació del franquisme i la repressió, les expropiacions il·legals, les condemnes sense cap garantia legal, la rehabilitació de les persones inhabilitades pel règim, etc.
· La inclusió en el Currículum educatiu de l’estudi complet de la II República, en tant que és l’antecedent més proper a la realitat democràtica actual, els crims de la Guerra civil i el Franquisme per a què els nous ciutadans valorin el patiment dels seus antecessors més immediats i entenguin el veritable valor de la democràcia.
· La creació d’un Memorial Democràtic que serveixi per recordar els milers de persones que patiren la repressió franquista; a tots aquells que, víctimes d’ella, foren assassinats i condemnats a l’oblit de la societat. Ara correspon a la democràcia treure’ls tots a la llum.
· Finalment, però no menys important, la creació d’una Comissió de la Veritat que, formada per professionals del dret, historiadors, forenses i ciutadans compromesos amb la Memòria democràtica analitzi aquest convuls període de la nostra història i faci arribar les seves conclusions a la ciutadania en general.
No és acceptable que, emparant-se en raons econòmiques, s’esbiaixin temes fonamentals com els recollits als paràgrafs precedents perquè, quan estem parlant de Drets humans vulnerats de manera sistemàtica i greu, quan indiquam que cal que es coneguin i es restitueixin l’honor, la dignitat i el bon nom de totes les víctimes, ho estem fent per fonamentar la base per a una autèntica convivència democràtica i per al seu futur.
Fem, doncs, una crida, precisament durant aquesta campanya electoral, a l’opinió pública, als partits polítics i als mitjans de comunicació per a què, entre tots, facin possible el coneixement de tots aquests fets, la seva divulgació i, a més, els partits polítics incorporin en el seu programa electoral les conclusions i els compromisos abans reflectits.
Memòria de Mallorca. Saragossa, 13 de novembre 2011.