Assumpta Bassa (Diari de Balears, 18 d’abril 2011)
Junts per fer memòria però també per clamar justícia històrica. Més d’un centenar de persones es varen reunir ahir al cementiri municipal de Manacor per participar en el tradicional i emotiu homenatge que es ret des de fa 20 anys a les víctimes de la repressió, un acte organitzat pel comitè de Son Coletes i que fou més reivindicatiu que mai.
“Fa més de vint anys que recordam els que foren assassinats fa tres quarts de segle per fer-los sentir que la seva mort no va ser debades. Reclamam justícia històrica. Avui en dia hi ha més de 30 plaques dedicades a màrtirs i herois feixistes que no s’han retirat. Demanam a l’Ajuntament de Manacor que faci complir l’acord de ple i llevi aquestes plaques”.
Així ho diu el manifest del comitè de Son Coletes, que enguany llegí Salvador Miralles, l’actor que interpreta el batle Garanya en l’obra La història robada, escrita per Antoni Tugores.
També varen recordar a l’Ajuntament que el mural de Frau és al Bosc de la memòria i que se n’han fet rèpliques a molts de pobles, però no a Manacor, i tornaren a reclamar un monument per la ciutat. N’hi ha rèpliques a Petra, Porreres, Palma i Capdepera, i s’està parlant de fer el de Son Servera.
L’acte fou molt emotiu. Cançons, gloses i testimonis personals, així com la corona de llorer dipositada per familiars de les víctimes, ompliren Son Coletes de sentiments i enyorances.
Enguany també es va deixar un espai per al record de les dones republicanes i molt especialment per a dues que ja no hi són: Dora Amer, filla del batle Garanya, i Joana Caldentey, que moriren el passat mes d’octubre. Tant el col·lectiu de dones del Llevant com l’historiador Antoni Tugores dipositaren dues roses a la fossa comuna.
Per acabar els actes homenatge, a Porto Cristo s’hi interpreta el muntatge teatral La història robada.