Paulí Pallàs es retroba, seixanta-nou anys després, amb el lloc del seu captiveri

Assumpta Bassa (Diari de Balears, 24 de juliol 2011)

Al cap de seixanta-nou anys es retrobava amb el lloc del seu captiveri. El gironí Paulí Pallàs (1920) tornà ahir al matí al Campament dels Soldats del Parc Natural de Llevant. Eren molts records i emocions. Només va necessitar un minut per situar-s’hi i recordar com transcorrien les hores en aquest lloc de reclusió i treballs forçats on va estar tancat durant el règim franquista en els primers anys de la dècada dels 40. El seu únic delicte: lluitar a la Guerra Civil al bàndol de la República.

La visita va ser organitzada per l’Associació d’amics del campament dels soldats i va comptar amb la presència de l’alcalde d’Artà, Jaume Alzamora, i del director del parc, Tomàs Bosch, així com d’altres membres de l’associació.

“Després de la guerra, no pensàvem en cap revolució, simplement lluitàvem per enderrocar el règim de Franco”, comentava Pallàs, que va estar tres anys a la presó, després d’estar al campament per reorganitzar, en la clandestinitat, el partit al qual va pertànyer, el POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista).

No havia tornat a Mallorca des de llavors i té moltes ganes de col·laborar en la recuperació de la memòria històrica. “La informació que ens ha donat Pallàs ens ha servit per reconstruir la vida dels presos amb detalls que no podíem ni imaginar”, comentaren des de l’associació; a més, afegiren que “han estat de gran ajuda les nombroses fotografies que el mateix Pallàs va poder rescatar del campament. Segons Paulí, si no hagués estat destinat a l’oficina del camp, no hauria pogut aconseguir les fotografies, encara que no recorda com s’ho va fer per treurer-les ni qui les va fer”. Ahir vespre estava previst que Pallàs donàs el seu testimoni en una xerrada al teatre sobre la vida quotidiana al campament. 

No va ser fins al 2005 que, a Artà, no es va saber de l’existència d’un altre presoner viu. Així ho expliquen des de l’associació. “Paulí Pallàs va escriure les seves memòries i en va enviar un exemplar a Artà. L’interès del llibre va suscitar una primera visita a Salt, lloc de residència de Paulí, i una segona visita quan es va enllestir l’organització d’aquest viatge a Mallorca”, varen concloure des de l’associació, que, des que es constituí, treballa amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica d’aquest indret.