Assumpta Bassa (Diari de Balears, 4 de juliol 2011)
Aquest cap de setmana ha tornat l’activitat al campament dels soldats ubicat al Parc Natural de Llevant. Un grup de voluntaris “remou” el passat per fer memòria històrica de la repressió franquista a Mallorca. L’Associació d’amics del campament ha organitzat una intervenció arqueològica per aprofundir en el coneixement i millorar l’estat de conservació d’aquest indret, que va ser un camp de presoners condemnats a treballs forçats duran el règim franquista a principis dels anys 40. L’objectiu és deixar-ho tot a punt per, amb vista a un futur, poder realitzar-hi una excavació. De fet, l’Associació n’ha sol·licitat un permís al Consell.
Així ho va explicar l’arqueòleg Antoni Puig, ànima de l’associació juntament amb l’historiador Tomás Suau, que estan al capdavant d’aquesta intervenció, la qual rep la col·laboració de diversos voluntaris. Les tasques que es duen a terme són una neteja de la vegetació i, a més, es dibuixen els murs. Els instruments emprats són tisores de podar, estris per treure herba i cinta mètrica. És imprescindible que els voluntaris tinguin “ganes de donar un cop de mà”. No fa falta que siguin professionals.
Puig explicà que “ho deixam preparat per si ens donen permís per excavar. No s’ha fet mai i seria la primera vegada que s’efectuàs una excavació en un tema de memòria històrica que no sigui una fossa”. Amb aquesta actuació, es pretenen conèixer les condicions de vida en el campament. Puig afegí que “el projecte preveu una prospecció darrere el que era la cuina i també vora la caseta del comandant “. Ja s’ha tancat el perímetre del campament i s’hi han posat barreres.