Assumpta Bassa (Diari de Balears, 27 de juny 2011)
A la fi s’ha fet justícia. Capdepera va recuperar ahir el nom de les 16 víctimes gabellines de la repressió franquista. El cementeri de la localitat ja llueix amb molta “dignitat” una rèplica del mural de la memòria d’en Frau i una placa amb el nom “dels ciutadans que mai no varen deixar de ser-ho. Gent molt bona que va treballar per uns ideals”.
Fou un acte carregat d’emotivitat, amb parlaments plens de sentiments i amb la presència dels familiars de les víctimes que aproparen als presents les històries viscudes pels seus, històries que escarrufen i que avui es poden contar en veu alta.
Més d’un centenar de veïns se sumaren a l’homenatge i a la inauguració del mural. Entre ells, també hi volgué ser present el batle de Capdepera, Joan Ferrer. D’altres assistents foren: Joan Font, Pere Sampol, Margalida Tous i Manel Carmona, com a regidors de la Sala; la presidenta i el vicepresident de l’Associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver i Manel Suárez, entre molts d’altres sensibilitzats en la recuperació de la memòria històrica.
L’acte fou presentat per Joan Espiritusanto, un dels membres de la delegació gabellina de l’Associació. “Aquest mural ja s’ha fet ineludible a molts de llocs de Mallorca. És l’obra continuada d’un gran lluitador republicà”. També va tenir paraules d’agraïment al fill d’Andreu Frau, autor de la rèplica, que també hi assistí.
Tant la presidenta com el vice-president hi agraïren la presència del batle i d’alguns dels edils de la corporació. “És un acte institucional importantíssim per a les víctimes. És molt d’agrair que els demòcrates d’avui reconeixin la lluita dels que patiren l’exili, o la presó”, comentava Oliver.
Per altra banda, Suárez destacà que “el més important és que estam davant un exemple de sensibilitat democràtica. La Sala ha recuperat un espai que havia de ser ocupat pels veïns que foren assassinats, gent que es comprometé amb un futur millor. Capdepera ha fet una passa endavant amb aquest exemple de normalitat democràtica”.
Un dels moments més emotius fou la intervenció de Magdalena Nebot, que explicà com anaren a cercar el seu padrí i li donaren una pallisa de mort. També féu esment a tots els que moriren o foren víctimes de la repressió. Els assistents també deixaren roses vermelles al mural.
L’acte va finalitzar amb la interpretació del Cant dels ocells i una frase per continuar lluitant: “Ara n’hem recuperat els noms. Hem recuperat les seves vides. Només en falten els cossos”.
Foto ASSUMPTA BASSA, Diari de Balears
Foto Biel Capó, Diario de Mallorca