Retiren el darrer escut franquista de Campos. Ahir al matí, els picapedrers feien feina a la paret de l’església parroquial de Sant Julià per eliminar-ne el símbol. La proposta que engegà la coalició de govern a principi de mandat ha culminat ara amb el canvi de l’àguila per l’ós, l’escut de la vila

J.Socies / G.V. (Diari de Balears, 30 de desembre 2010)

Foto: T.O (Diario de Mallorca).

A primera hora d’ahir al matí els operaris procediren a eliminar l’antiga placa franquista de la façana de l’església parroquial de Sant Julià de Campos. Una iniciativa engegada per l’actual equip de govern municipal tot just entrar a la Sala. Com recordava el batle de Campos, Joan Juan, la d’ahir fou la darrera passa del procés. “Primer vam decidir què s’hi posava, i trobarem que l’escut de Campos era l’apropiat. La parròquia ho considerà oportú, i s’hi avingué”.



Les peticions en el sentit que es retiràs aquest escut ja venien de lluny. El PSM, a l’oposició, n’havia demanat algun cop l’eliminació, però l’equip de govern del PP s’excusava dient que era titularitat de l’Església. Ja fa anys, s’eliminà el llistat dels caídos per posar en el seu lloc una placa que recordava totes les víctimes de la dictadura franquista, un fet que no acabà de d’acontentar tothom, ja que la presència de l’escut inquietava alguns ciutadans.



Com deia el batle, “acabam una història de molt mal record que mai no hauria d’haver succeït i que els nostres avantpassats varen haver de viure”. “Ara, l’escut es netejarà i quedarà guardat al dipòsit municipal”, afegí Juan.
El nou escut de pedra de Santanyí, com l’altre, ha estat cisellat per Maria del Carme Adrover, del taller de pedra Lerma de Campos. Aquesta feina, segons manifestà la protagonista, present en el moment del canvi, “ha suposat moltes hores de dedicació i més de mig any de feina”.



[Segons Tomeu Obrador (Diario de Mallorca, 30 de desembre 2010), “El hecho de que el escudo municipal oficial de Campos sea protagonizado por un oso de pie similar al de Madrid es, todavía hoy, objeto de discusión. Observando otros escudos históricos del pueblo, como el de la fachada de la Sala, el Auditòrium, el aljibe de la Font Santa o los que figuran en documentos de la parroquia, entre otros lugares, se aprecia que realmente no se trata de un oso (podría ser una oveja, un cerdo, un asno o incluso otro animal) y que, claramente, está en otra postura.”]

Ara, a Campos resta una antiga placa (“Plaza del General Goded”) ubicada en una casa particular a la plaça dels Tres Molins; a més, també hi ha un carrer dedicat al metge militar Mariano Gómez Ulla. Aquest nom també hi és en altres pobles, com per exemple Muro, on fa pocs mesos l’oposició del PSOE-Entesa demanà canviar-lo pel nom de Cucorba, tot i que l’equip de govern (PP-UM) ho impedí. A Campos, de moment no s’ha plantejat el canvi de nom al carrer.