De la pedra de Pollença al plàtan de la Feixina

Llorenç Capellà (Diari de Balears, 20 d’abril 2010 )

La gent d’ARCA, i també penso en la que dirigeix la Cambra de Comerç, deuen tenir un disgust fora mida d’ençà que saben que s’ha retirat, de la base militar de Pollença, la pedra amb els noms dels aviadors nazis que moriren durant la Guerra Civil. Probablement no l’havien inventariada -els d’ARCA: sobretot els d’ARCA-, perquè la brossa la tapava. Cas de saber on era, cal pensar que haurien mogut cel i terra per protegir-la, perquè feia tanta part del patrimoni monumental la pedra de Pollença com el plàtan de la Feixina. Però la retirada els ha agafat en orsai. De manera que els noms dels tretze militars alemanys que feren la guerra amb Franco han estat esborrats de la memòria dels mallorquins en un tres i no res. 



Tant se val! No estàvem en deute amb ells. Havien bombardejat Catalunya, Andalusia… I si apliquem la lògica, assassinaren infants, gent desarmada, personal civil. En una decisió que l’honora, la ministra Chacón ha considerat que aquells que feren mans i mànigues per segrestar les llibertats d’un poble no mereixen cap tipus d’homenatge institucional. I ha fet retirar la pedra, ja ho he dit. Potser l’Exèrcit hauria de lliurar-la a ARCA per a la seva custòdia i conservació…? És una possibilitat. En tot cas no ens ha de preocupar el destí últim, en poden fer picadís. Allò que crida l’atenció, en canvi, és la interpretació tan diferent que fa la gent d’un mateix partit -en aquest cas concret dues il·lustres senyores del PSOE- de la Llei de la Memòria Històrica. 



Carme Chacón s’ha arremangat, és evident, i està despullant les casernes de simbologia franquista. Ni àguiles, ni noms ni cavalls amb en Chiquito del Ferrol eixancat sobre la sella…! Arrambla, Chacón, amb tot allò que recordi la Dictadura. Aquest comportament, dràstic i lloable, ens obliga a demanar-nos a veure si la Batllessa Calvo no ha actuat precipitadament quan ha decidit mantenir el monòlit del Baleares, fent cas omís, fins i tot, del primer informe de la UIB. Potser hauria d’assessorar-se amb el cap d’Estat Major, el general Coll…? Coll és el braç executor de Chacón i compleix les ordres amb una diligència admirable. A començament d’any, dels 427 símbols franquistes que quedaven en els establiments militars, n’havia retirat 328. I des d’aleshores ha continuat fent neteja sense cedir davant les pressions. 



En conclusió: acaba de fer desaparèixer la pedra de Pollença, tot i que els responsables de la Base no ho consideraven necessari. Reprodueixo part de l’informe que redactaren, publicat en El Confidencial: “Por su ubicación y por estar rodeado de maleza y árboles sin cuidados (el monument), no es visible desde la carretera y, si se desconoce su existencia, pasa desapercibido, por lo que no se considera necesaria su eliminación”. Tanmateix, la pedra ja no hi és. Imagineu què en diria el general Coll, llei en mà, de l’obelisc de la Feixina, amb el benentès que va aixecar-se precisament allí, perquè els mariners el poguessin divisar de ben enfora…! Que la Batllessa pot adduir que ha esborrat la llegenda i la simbologia nazi…? Que a partir d’ara el plàtan ens representa a tots o, si tant voleu, podem convertir-lo en un homenatge a les Illes Canàries…? Francament, pot estalviar-se les excuses, la Batllessa, perquè digui el que digui l’ha feta com en Parreta. La pedra mai no perd la seva significació primigènia. Tothom relaciona la de la Plaça del Mercat amb la Beata i gairebé ningú no ha llegit la placa que ho diu. Vulgues no vulgues, i ho sap tothom i és profecia, la memòria d’una ciutat no s’esborra al dictat d’un decret municipal.