(ibe3noticies, 10 octubre 2009)
Un total de 170 firmes de particulars i entitats reclamen a l’Ajuntament de Palma de Mallorca la retirada del monument dedicat al creuer “Balears’, enfonsat durant la guerra civil, de la Plaça de Sa Faixina, a l’entendre que la ”permanència de simbologia feixista als nostres carrers és un greuge incompatible amb les idees democràtiques i el respecte que es mereixen les víctimes del franquisme i els seus familiars“.
Així ho van manifestar els participants en la campanya llançada per a la supressió d’aquest monument, entre les quals hi ha els sindicats UGT, CGT, STEI i CNT, així com els partits Esquerra Unida, Esquerra Republicana, PCPE, el Lobby per la Independència, l’Ateneu Llibertari Estel Negre, així com associacions per la recuperació de la memòria històrica de tot l’Estat.
En un comunicat difós avui pels que impulsen la campanya, es recorda “perquè el creuer de guerra” les Balears “formés part de l’esquadra feixista, van ser assassinades, després consells de guerra il·legals, unes 700 persones entre civils i militars a la ciutat de Ferrol”, a Galícia. Uns fets que encara es commemoren mitjançant un monument “de clara inspiració feixista” que no es podria trobar en altres països europeus.
Per a aquestes entitats, la nau va ser “una màquina de guerra utilitzada per militars colpistes per causar la mort de centenars de civils innocents i la destrucció de diverses ciutats, com, per exemple Castellón, Màlaga i Tarragona”, entre altres situades al llarg de la costa mediterrània, “que es van mantenir fidels al sistema polític, legalment i democràticament constituït”, de la II República Espanyola.
En aquest sentit, consideren que “el sentit final del monument a el” les Balears “era, doncs, l’exaltació del règim i el permanent record que hi va haver una guerra en la qual els vençuts, a més de ser-ho, van personificar tots els mals que patia aquest país”, assenyala el comunicat.
La nota conclou exposant que Memoria de Mallorca “ha fet un gran esforç pedagògic per donar a conèixer als ciutadans de Palma de Mallorca i de la resta de l’illa en general, els orígens, història i finalitats dels símbols franquistes”, molts dels quals “han sigut populars i coneguts entre els ciutadans i ciutadanes” per la “imposició de les armes i el terror” al llarg de la dictadura.