Pintat de vermell

LAURA MORRAL  Diari Balears, 27 de maig 2009

 Foto: Joan Torres

Milícia Antifeixista s’atribueix aquesta acció reivindicativa contra el monòlit de la plaça Porta de Santa Catalina. Els autors, mantenint l’anonimat, denunciaren la pervivència de símbols antidemocràtics.

L’obelisc feixista que s’alça a la plaça Porta de Santa Catalina es despertà ahir ple de pintades de color vermell, la marca més simbòlica del comunisme i l’esquerra.

Els fets es descobriren ahir dematí devers les 8, just quan els operaris encarregats de les obres de reforma de la plaça començaven la jornada laboral. Va ser llavors quan els empleats de l’obra trobaren que el monòlit tenia pintades uniformes fetes amb un vermell molt viu que afectaven tota la base i ben bé fins a la meitat de la part més alta del monument. 

El fet crida l’atenció ja que es produeix en un context en què la ciutadania de Palma manté divisió d’opinions sobre la necessitat de conservar o no aquest monòlit erigit a principi dels 40 en honor al grup conegut com “Jinetes de Alcalá”, que contribuí amb la trama colpista de 1936 i que després col·laborà amb el Movimento.

L’acció reivindicativa contra l’obelisc no va ser cap casualitat. Aquest acte tingué lloc durant la matinada d’ahir, quan un grup desconegut fins ara i que es fa denominar Milícia Antifeixista pintà el monòlit. Si més no, així ho feren constar ahir dematí fonts anònimes que contactaren amb aquest diari amb la intenció clara que se’n difongués la gesta, autoproclamant-se autors de les pintades davant les reticències de l’Ajuntament de Palma de no voler llevar d’enmig “aquesta ofensa a la democràcia”. 

Segons les veus no identificades, el grup opera en circumstàncies “excepcionals”, amb una clara finalitat “ideològica” i de “denúncia social”. En aquest cas, segons corroboraren les veus, l’objectiu d’aquesta acció era mostrar el rebuig “més absolut” al fet que encara ara s’alcin vestigis i símbols antidemocràtics pels carrers de Ciutat.

“El color roig és un desafiament a la simbologia que representa aquest monòlit i a la vegada vol representar la sang vessada a les víctimes oprimides pel Règim”, en volgueren destacar els autors del fet. 

Pel que fa a això, la regidoria d’Infraestructures criticà aquesta actuació i volgué atribuir l’acció a un “simple acte vandàlic” o d’un grup “amb una clara intenció reivindicativa”. En tot cas, ahir el Consistori encara en desconeixia els responsables. Infraestructures va recalcar que Cort mantindrà la posició de conservar aquest monument franquista. A banda d’això, va puntualitzar que els autors d’aquesta “malifeta” no només han posat en risc la seva integritat per haver assaltat una zona tancada per les obres, sinó també la dels béns patrimonials referents a les restes de la murada renaixentista que hi ha allà. L’Ajuntamentt, a més, indicà que en qüestió de dies intentarà netejar les pintades.

Dedicat als “Jinetes” i als que lluitaren contra el “dominio rojo”

Cort ha dit fins ara que l’obelisc és anterior a la dedicació de la plaça de la Porta de Santa Catalina als Jinetes de Alcalá. És fals.

Tècnics municipals han trobat recentment l’acta municipal de juliol de 1941 a la qual el batle de Palma d’aleshores, Jorge Dezcallar, dictamina que “se honre con un monumento no sólo a los titulares de esta plaza (els “Jinetes de Alcalá”) sino a todos los que tan valientemente lucharon y consiguieron salvar a esta isla del dominio rojo”. L’autor de l’obelisc és l’arquitecte Enrique Juncosa, el mateix que va dissenyar la plaça per ordre del batle Dezcallar. 

Les teories que hi ha hagut fins ara en el sentit que el monòlit s’ha de conservar perquè no estava demostrat que estàs dedicat als “Jinetes” han quedat desdites per la troballa d’aquesta acta. Els “Jinetes de Alcalá” foren els intructors militars dels falangistes que formaren els “Dragones de la Muerte” i dugueren a terme la repressió franquista. Per extensió, i per desig del batle Jorge Dezcallar Montis, el monòlit feixista també està dedicat a tots ells, fins avui.