28 de setembre de 2007
Tots hem sentit a parlar de l’existència de camps de concentració a l’alemanya de Hitler, n’hem llegit històries i ho hem vist en pel·lícules, però s’ha parlat molt poc, fins al punt que és un fet que molta gent desconeix, de l’existència de camps de concentració a Espanya durant el franquisme. Al treball de José Ramón González Cortés, que porta per títol “Prisioneros del miedo y control social: El campo de concentración de Castuera”, que podeu trobar en format pdf a http://hispanianova.rediris.es/6/dossier/6d004.pdf , s’estudia el cas del camp de concentració de Castuera (Extremadura). El resum que encapçala l’esmentat treball, a tall de presentació diu:
“Al finalizar la Guerra Civil las autoridades franquistas establecieron un campo de concentración en la población extremeña de Castuera. Dicho campo funcionó como espacio de internamiento y clasificación de prisioneros de guerra y centro de represión comarcal. Y en él, la dictadura franquista, aplicó a los prisioneros un proceso sistemático de brutalidad física y psíquica que conllevó la eliminación selectiva de los individuos más significados con el régimen republicano. Tanto fue su impacto sobre el entorno más próximo, que el campo y su recuerdo actuaron durante mucho tiempo como detonante de un miedo que cercenó la disidencia y favoreció, en numerosos casos, la identificación con los valores del nuevo Estado.”
Aquest treball, forma part d’un dossier que recull molts altres treballs interessants que porta per títol “Generaciones y memoria de la represión franquista: un balance de los movimientos por la memoria”, coordinat per Sergio Gálvez, que podeu trobar a http://hispanianova.rediris.es/6/dossier.htm i que acompanya el número 6 de 2006 de la revista d’història contemporània “Hispania nova”, disponible en línia a http://hispanianova.rediris.es
Oriol López Llauradó
oriollopezllaurado@gmail.com
http://mediterrania.bloc.cat