14 D’ABRIL 2022

El dia 12 d’abril de 1931, la ciutadania de Mallorca va participar en unes eleccions municipals que suposaren, dos dies després, el 14 d’abril, la proclamació de la II República de manera democràtica i pacífica.

La República treballà intensament per assolir més justícia social i llibertats civils. Va implantar la separació de poders de l’Estat, la laïcitat, els drets laborals i sindicals, el sufragi universal, el vot de les dones, el matrimoni civil, el dret de divorci, el projecte de llei per l’avortament, la secularització dels cementiris i espais públics, la creació del Ministeri de Sanitat i Assistència Social, la reforma militar, la reforma agrària, la reforma de l’educació, establint l’ensenyament únic, obligatori, laic i gratuït, i la creació de 10.000 noves escoles i un cos modèlic de mestres nacionals.

Cinc anys després, un sector de l’exèrcit espanyol, amb la col·laboració dels partits de dreta, especialment de Falange, i l’aquiescència activa de l’Església, dugué a terme un cop d’estat contra el Govern legal i legítim de la II República.

Aquell 19 de juliol de 1936, Mallorca va deixar de ser l’illa de la calma per convertir-se en l’illa del terror, es va perseguir, detenir i executar a milers de persones per la seva relació i la seva fidelitat amb el règim democràticament elegit pel poble. Batles, regidors, funcionaris, militars, mestres, treballadors, sindicalistes, polítics, foren declarats enemics del nou règim feixista.

Es suprimiren tots els drets i llibertats i s’instal·là una dura i llarga dictadura de quasi 40 anys, que causà milers de víctimes.

Mort el dictador, la monarquia borbònica ratificada per la Constitució de 1978, amb un rei anomenat i triat per Franco, ha estat la garantia de continuïtat de les estructures de poder establertes pel franquisme i de la impunitat del genocidi i crims franquistes.

450.000 persones assassinades i/o desaparegudes, milers de detencions il·legals, tortures, violacions, treballs forçats, espoli de béns, alteració d’identitat, robatori d’infants i demès delictes tipificats jurídicament com a crims contra la Humanitat segueixen ara mateix fora de l’empara de la llei, a conseqüència dels pactes d’impunitat de la mal anomenada Transició; de la mateixa manera que la República segueix fora del marc legal, proscrita i marginada, i sense jutjar el delicte contra la forma de govern comés contra ella.

Diuen que els pobles que obliden el seu passat estan condemnats a repetir-ho, sembla que no aprenem, de nou sorgeixen guerres, crims i refugiats que omplen els telenotícies i les fronteres d’Europa, no es pot evitar comparar les imatges que el drama de les persones refugiades ens va deixant amb la d’aquells refugiats espanyols que fugien de la guerra i del feixisme. A cada nova imatge en color, sorgeix amb força la seva homònima en blanc i negre.

Nosaltres deim NO a les guerres i ens solidaritzam amb totes les víctimes que les pateixen.

Volem també recordar avui al Poble Sahrauí, per les recents declaracions del president espanyol indicant que ha de passar a formar part del Regne de Marroc, contradient les resolucions de Nacions Unides, nosaltres ens posicionam al costat del Poble Sahrauí i del seu dret a decidir.

Certament sembla que no aprenem, s’estenen els discursos d’odi de l’extrema dreta, fins ara a l’ombra però latent. Aquesta extrema dreta que ha esperat pacientment les conseqüències de la crisi econòmica i la pandèmia per sembrar desconfiança, por i odi. Disfressada de demòcrata, sense complexos i amb discursos carregats d’odi que cerquen fragmentar a la societat, amb el suport dels poders polítics, judicials, econòmics i mediàtics.

Aquí i ara, veiem com ataquen drets fonamentals a una democràcia: els serveis socials, els drets de les dones, els col·lectius LGTBI, la diversitat cultural i lingüística, la nostra memòria històrica. Sorgeixen de nou les seves tesis revisionistes i negacionistes, amb campanyes pagades i dirigides pels poderosos de sempre, pels que mai han deixat de controlar el poder a conseqüència dels pactes del règim de 1978. Pactes que ha permès part de l’esquerra que no ha tingut la destresa ni la valentia per assumir i assolir una vertadera justícia transicional. I així ara ens trobam amb 169 lleis franquistes vigents que bloquegen l’accés a la veritat i a la justícia, 66 de les quals no han estat mai modificades, 43 d’elles han estat signades pel mateix Franco, tot continua “Atado y bien atado” com ja va anunciar el dictador.

Valoram molt positivament les polítiques públiques que des del Govern de les Illes Balears s’estan aplicant, a través de les lleis de memòria democràtica autonòmiques aprovades pel Parlament Balear, la de fosses i persones desaparegudes aprovada l’any 2016, i la de Memòria i Reconeixement democràtic el 2018.

Però no podem oblidar a altres comunitats que no les tenen o a les que els seus governs autonòmics no volen aplicar o inclòs volen derogar. A més cal tenir en compte que el nostre govern no té algunes de les competències que calen perquè les víctimes del franquisme puguin accedir a tots els principis dels DDHH, com és per exemple el de la Justícia.

Es fa del tot necessari una llei de memòria democràtica estatal que contempli les recomanacions que es desprenen dels informes realitzats pel Comitè Drets Humans de l’ONU respecte a Espanya i als crims del franquisme.

Una llei que condemni el franquisme, que reconegui jurídicament a totes les seves víctimes i que declari els crims del franquisme com a crims de lesa humanitat, que declari nul·la la Llei d’Amnistia i garanteixi la tutela judicial efectiva i la reparació integral a totes les víctimes del franquisme pels delictes comesos contra elles, tant per acció com per omissió.

Com a entitat respectuosa amb els DDHH que treballa pel dret a la veritat, a la justícia i a la reparació i contra la impunitat dels crims franquistes, manifestam:

  • La nostra condemna a les guerres i la nostra solidaritat amb les víctimes que les pateixen
  • El nostre suport al poble Sahrauí i el seu dret a decidir
  • El nostre rebuig a la corrupta monarquia borbònica, sorgida directament de la dictadura franquista, als pactes d’impunitat del règim de 1978.
  • La nostra solidaritat amb totes les víctimes del feixisme.
  • El nostre reconeixement a la II República com a forma de govern legal i legítim.

PER LA MEMÒRIA, LA JUSTÍCIA I LA LLIBERTAT!!!!

VISCA LA REPÚBLICA!!!!

Memòria de Mallorca

Abril 2022