Manacor fa desaparèixer els carrers amb noms franquistes

JOAN SITGES (AraBalears, 1 d’octubre 2013)

Manacor esborrarà ben aviat del mapa els noms dels carrers que encara recorden la Guerra Civil i la repressió franquista. Durant més de vint anys diferents equips de govern han intentat tirar endavant aquesta tasca. Però no va ser fins ahir que els representants municipals dels partits manacorins donaren a conèixer la relació de canvis que han consensuat i que ha tingut el vot favorable de totes les formacions a excepció del Partit Popular, que se’n va abstenir.

La majoria de nous noms responen a les denominacions populars dels carrers, altres recuperen antics noms oblidats i la resta responen a algunes de les propostes que veïns i associacions han enviat a l’Ajuntament. Segons la regidora de Cultura, Francisca Rufiandis (Coalició per Manacor), “aquesta és una tasca que hem pogut tirar endavant gràcies a l’esperit de consens i les ganes de tancar aquest capítol que teníem tots els que hem format part de la Ponènica d’estudi de noms de carrers de Manacor”.

La ponència ha reunit durant mesos regidors de tots els partits amb representació a l’Ajuntament i el tècnic de Cultura Antoni Ferrer, que assessorà els polítics i exercí de secretari durant les reunions. Ferrer ahir va rebre el reconeixement unànime dels polítics manacorins “per la feinada que ha fet orientant-nos cap a criteris clars i aportant informació històrica”, segons explicà Xisco Mateu des d’ALM.

Segons els acords que es plantegen a la comissió, els representants polítics dels manacorins aplicaran de manera rigorosa la Llei de memòria històrica, que estableix que s’han de retirar dels espais públics “els escuts, insígnies, plaques i altres objectes d’exaltació de l’aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura”. Això ha fet llevar del mapa els carrers dedicats als soldats que lluitaren en el bàndol franquista durant la Guerra Civil o altres denominacions com Primo de Rivera o Ramon Franco.

Contràriament es mantenen noms com avinguda de Roma o avinguda Alemanya, que el franquisme instaurà a Manacor en homenatge a les dictadures europees de Mussolini i Hitler. I és que tot i que els carrers prengueren aquest nom durant el règim militar de Franco, no fan referència directa als règims feixistes que formen part de la història d’aquests països democràtics.

Pel que fa als criteris per triar els nous noms dels carrers, “hem acudit als noms tradicionals en ús sempre que ha estat possible”, explicà Antoni Ferrer, que s’ha encarregat de l’estudi històric. És el cas de l’avinguda dels Pins de la Torre, que va anomenar-se així fins que el 1936 adoptà el nom de Jordi Sureda, tot i que l’antiga denominació ha perdurat viva i en ús entre els veïns.

En els casos en què la memòria popular no s’ha pogut usar com a font de la nova toponímia, “hem optat per les denominacions que els historiadors han documentat”, afegeix Ferrer. Així, el carrer Antoni Pascual passarà a denominar-se carrer de la Sínia dels Frares, una denominació que fou vigent fins a mitjan segle XIX.

A més, alguns dels noms nous d’algunes places i carrers homenatgen personatges de la història contemporània del poble, unes denominacions que han proposat diverses associacions del municipi. És el cas de la plaça dedicada al novel·lista manacorí Gabriel Galmés, el carrer que homenatjarà el pedagog Miquel Porcel i el carrer dedicat a les comares.

Manacor-noms-dels-que-Ferrer_ARAIMA20131001_0052_35