La Feixina i el KO

Llorenç Capellà (Diari de Balears, 8 de novembre 2011)

En un combat de boxa, el cop que provoca el KO no sempre és el més potent, però sí el més espectacular, perquè el rival s’esbuca sobre la lona. Vull dir que cau perquè ja estava grogui. L’esquerra espanyola, actualment, està grogui. I la mallorquina, no en parlem. Tanmateix, el cop definitiu a l’esquerra local i localista -aquest que fa doblegar el genoll-, no l’hi ha clavat el Pepé, sinó la Justícia, en sentenciar el Jutjat número 1 que l’Ajuntament de Palma va basar-se en informes no adequats per a justificar el valor històric, arquitectònic i artístic de l’embalum de la Feixina. Llis i ras: el jutge ha dictaminat que Cort va jugar brut. I Cort, aleshores, era governat per les esquerres. Tanmateix, s’arriscaren a assumir el descrèdit que els suposaria entre els seus electors de sempre una decisió tan estrafolària com la que prengueren. S’arriscaren de debò i perderen com mai, perquè és innegable que entre els múltiples factors que confluïren en el daltabaix del 22-M s’ha de comptabilitzar el desencís d’aquells que volien veure la ciutat lliure de referents feixistes. 



Cort, per tal de deslegitimar-los, va reclamar el suport d’ARCA, de dos professors de la UIB i d’algunes entitats empresarials que actuaren com a diputat de cuina. Tot per sortir-se amb la seva. Fins que ho va aconseguir. I el Baleares, el creuer que va disparar contra la població indefensa de Màlaga entre altres accions no gaire edificants, té el seu monument a Palma qui sap fins quan. Perquè la sentència judicial no n’ordena la demolició, de manera que l’Associació de Memòria Històrica, que portava la veu cantant de la iniciativa popular en contra d’aquesta baluerna, haurà de reiniciar tots els tràmits de petició, d’argumentació, de recollida de signatures si escau… Però és probable que no es torni a donar una conjuntura tan favorable per a enderrocar-lo (en teoria) com a la legislatura anterior, quan les institucions de les Illes eren governades per l’esquerra. Ara passa tot el contrari: la dreta és als consells i al govern i, naturalment, a Cort. 



I és probable que el seu predomini arreu sigui quelcom semblant a una borrasca estable, d’aquelles que no escampen així com així. Gràcies a les esquerres -exceptuant ERC, siguem honests-, Mallorca continuarà disposant d’un dels pocs monuments al feixisme que queden a Europa i, amb tota probabilitat, el més voluminós. A una setmana i dies de les eleccions, una notícia tan escandalosa pot ésser el cop al nas que els enviï definitivament a la lona. Tanmateix, a la vista del poc entusiasme amb què els seus responsables acaren la campanya, és evident que baden o dormen. Més aviat, dormen. L’únic que s’aixeca dejorn és Francesc Antich. I ell mateix ens ha fet saber que és per escampar gra a les gallines.